tisdag 11 oktober 2011

Kanon, kalkon och kanon igen

I fredags tog jag semester för att kunna åka upp till Rättvikstrakten och starta på prov. Som jag (tror jag) skrev tidigare anmälde jag i ett svagt ögonblick både Quake & Mican. Att anmäla Mican var ju självklart, men Q har ju efter en höst i stillhet inte riktigt de bästa förutsättningarna. I veckan innan har jag tinat upp lite vilt för träning, och det gick väl sådär i måndags (lite busigt) och bra i onsdags (jätteduktig då), så utgången var ganska oviss.

Väl på plats (i god tid för ovanlighetens skull) hann jag med att gå en ordentlig rastningsrunda. Först till start av mina hundar var Mican, och hon jobbade jättefint utan några tendenser att släppa viltet på mina fötter! Hurra! Mican (& även matten) fick beröm och fina omdömen av domaren och det gjorde verkligen min dag! Äntligen får det lyckas fullt ut på prov också! Sen var det Quakes tur... Domaren sa att han förväntade sig samma fina prestation som tidigare. Vi får väl se tänkte jag... Q var som väntat väldigt laddad. Transporten ner till vattnet (nedför en brant backe) var väl inte supersnygg precis, men hon la ändå bandpå sig. Första markeringen inga bekymmer, stadig och fin och lämnar av i hand. Andra markeringen ser hon bättre (ser det ut som, och den var för övrigt inte speciellt klurig heller) men när jag ger henne tillåtelse att gå så blir det tilt i det lilla huvudet.. VA? Ska JAG hämta den? Är du SÄÄÄÄKER på det? Så jag går ner till vattenkanten och skickar ut henne på ett linjetag. Då far hon iväg som ett litet spjut ut till fågeln som om det hade varit markering och blir tillsynes väldigt glad över fyndet, kommer tillbaka och lämnar i hand. Sen blir det promenad uppför backen igen. Inga större bekymmer och hon är stadig när skytten skjuter ut mot söket. Kommer fram till söket, får instruktioner och skickar iväg. Q far iväg och hittar en and, tar upp direkt med fint grepp, men påväg in händer något... anden blir busig! Kan ni tänka er?! Den smiter ur Q:s grepp, och inte kan man tacka nej till lite bus? Buset blir dock lite hårdhänt och andens skinn går sönder där halsen möter bröstet... Tack och hej leverpastej... Slutbusat för litet Q den dagen. Jag känner mig dock inte så väldigt nedslagen över det som hände. Jag vet att det var en chansning att starta med den uppladdning vi har haft, och hon stoppar inte in hela anden i munnen och trycker till för att mosa den. Hon är för i gasen och det slår över och någonstans ska gasen pysa ut, vilket idag blev i väl hårdhänt lek med and. Det som jag tycker var positivt var att jag fick båda fåglarna från vattnet i hand. Nya tag i vår på något (förhoppningsvis) tidigt vårprov! Kanske hade hon glömt bort att busa om jag visslat på henne en kort stund innan anden "blev busig", men det får vi aldrig veta ;-)

Q blev i alla fall trött av att busa på prov, så när vi åkte upp till Boda & "kråkslottet" rullade hon raskt ihop sig i kökssoffan och sov gott.

På lördagen var det WT för Quakes del, uppe på Lenåsen som bara är 10 min med bil från "kråkslottet". Nu var Q betydligt mer samlad, och presterade en jämn och fin poängserie med 20, 18, 19, 18, 18. Sammanlagt 93 p och bästa nkl, bästa golden och pästa poäng av alla! Lillskruttan! Känns oerhört skönt att vi fick lyckas dagen efter och jag är jättenöjd med mitt lilla Q! Och kanske är det det som är melodin, starta 2 dagar i rad? Synd att inte WT var före jaktprovet bara... ;-)

Sammantaget en jättehärlig helg med fint väder, jätteduktiga vovvar, fina arrangemang och härliga människor!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Men så roligt! Grattis Fia & hundarna :)
//A-L

Anonym sa...

KUL!!! med Mica, dag 1
KUL!!! med Quake dag 2

Tycker Qvittra och Anette

Hanna aka Lilla My sa...

Grattis! Grymma poäng :)

Anonym sa...

Bra Jobbat! Grattis!

/Jörgen och Macko