lördag 1 december 2012

Lydnadsdebut

Idag har jag och litet Q gjort vårt första lydnadsprov. Kul trots att poängen blev sådär :) Utförligare beskrivning kommer senare ikväll.

~UPPDATERING~
Igår morse gick vi så upp kl 5 för att vara på plats på Österåkers brukshundklubb kl 7. Förfärligt tidigt, men å andra sidan är man ju klar tidigt också, vilket passade oss bra eftersom mormor fyllde 90 år igår och vi därmed skulle på 90-års kalas på eftermiddagen!

Efter att vi anmält oss, fått lite glögg och pepparkaka (trevligt med Lucia cup :) ), och det varit samling så gick vi ner mot planen. Vi hade fått startnr 2 i vår grupp, vilket passade oss ganska bra. Platsliggningen gick..nästan.. bra. Q låg hela tiden, men började smaka på snön en liten stund från slutet, så 8.5 i betyg där. Tandvisningen tycker jag gick bra, en poängs avdrag för att hon inte satt still, men det var ju inte heller väntat. Linförigheten var väldigt ofokuserad, så det blev en 5:a. Läggande 0:ade hon tyvärr, hon blev nog osäker på vad jag menade och halvlade sig bara. Synd, för hon har ett snyggt läggande... när hon lägger sig vill säga. Inkallning blev en 9:a, hon tog något hoppsasteg påvägen, sin vana trogen, men satte sig rakt och fint i avslutet. Ställandet trodde jag först att hon hade fått en nia på, men det visade sig att det var inkallningsnian jag såg... nåja, är ändå nöjd med att hon fick betyg på ställande som hon precis har börjat förstå, 5.5p. Vid apporteringen reste hon på sig när hon fick apporten (väntat) samt bollade lite med den, så det blev 5. Hoppet var okoncentrerat, det borde hon ha fixat bättre faktiskt. Slarv och islag och därmed en 6:a. I helhet fick vi en 7:a. Sammanlagt 121.5p och ett 3:e pris.

Jag är, trots den låga poängen, inte särskilt missnöjd. Med den träning Q har fått så är väl det här ungefär vad man kunde vänta sig. Det är kul att faktiskt vara igång med lydnad igen (måste varit typ 2007 eller nåt som jag tävlade senast) och vi har ju stor förbättringspotential :) Det verkar som om Q lyckades charma både domare och skrivare också. Domaren sa, när vi var påväg ut från plan, att "Jättehärlig energi, det där blir bra sen!" och skrivaren kom och talade om hur härlig han tyckte att Q var. Och sånt är ju alltid rolilgt att höra.

Några av de saker vi behöver träna på, förutom själva momenten, är att ha störningar av olika slag runt om, en tävlande plan på varje sida om sig är inget som Q varit med om förut, det mesta i okända hundar vi lyckats skarpa ihop de få gånger vi masat oss iväg till brukshundklubben är en vit herdehund som vi låg platsliggning med. Vi behöver också träna mer i snö (dvs inte äta snökokor), det har ju varit lite svårt att styra eftersom snön just har kommit. Uthållighet, dvs göra ett helt program. Och så momenten förstås, men det kommer.

Sammantaget så tror jag att Q hade en rolig dag i alla fall (inte så ovanligt iofs, hon har ju alltid skoj ;-) )2 kommentarer:

Kraja Maria sa...

Jo vissa hundar är ju mer kreativa än andra för att roa sig! ;) A hämtar lakritskulor på nattkissningen och vill ta in i tvättstugan. Jag är glad så länge hon inte skäller renarna iaf...kan kanske vara negativt på jobbet? ;)
Kul att läsa om finaste Q, även om jag inte fattar mycket...;)

Birgitta sa...

Hoppas jag kan tyda koderna rätt så min kommentar kommer med denna gång ;)
Visst är det mysigt på Lucia Cup!