söndag 17 oktober 2010

Köttbullar fram

Har fått en vild idé om några veckors intensiv lydnadsträning för att sen starta Q i Lkl 1 och L i lkl 2 innan årets slut, så idag åkte köttbullarna och klickern fram. Eftersom lydnadprovsträningen har varit väldigt sporadiskt så har jag ingen jättekoll på hur vi ligger till varje gång jag "börjar om", men men. Det blev ett kort pass på parkeringen under en gatlykta. Lava fick börja, vi tränade helt om marsch och jag tycker att hon hängde med bra, höll positionen genom svängen och var med efter svängen också. Därefter tog vi upp träningen på att stanna, jag går baklänges med Lava framför. Vi fick till några bra ställanden, men mer träning behövs naturligtvis. Inkallning med ställande har vi ju liksom aldrig riktigt fått till, antingen har hon inte förstått att hon ska stanna eller så har hon blivit väldigt långsam.
För Quakes del blev det en liten statusuppdatering. Linförigheten går ganska bra korta stunder. Hon håller bra position och har fin kontakt i ca 10 m, så vi ska träna på att förlänga det hela lite. I halterna blir sättandet ibland lite snett och sväng med efterföljande halt (höger eller vänster) blir lätt lite rörig och/eller studsig. Inkallningen är bra bortsett från ett omotiverat skutt mitt på sträckan (fast det är inte så väldigt störande, i lkl 1 kanske man kan komma undan med det utan betygsavdrag) och lite snett sittande vid avslut. Läggande under gång börjar närma sig färdigt. Hon går bra fot, lägger sig snabbt och kan ligga kvar när jag går vidare. Vi ska förlänga sträckan som jag går, samt lägga på att jag går tillbaka också, men det ser i alla fall lovande ut! Ställande under gång kan hon inte alls. Just nu försöker jag bara få fram spontana ställanden, vilket inte är helt lätt. Hon blir lite ivrig och försöker bjuda på allt hon kan (vilket iofs inte är så mycket, ligg och att komma in i fotposition) så det är inte lätt att hitta något ställande i det, mot slutet tycker jag att det såg ut som om hon började förstå. Platsliggningen går framåt, hon lägger sig snabbt, kan ligga kvar en stund, men vi måste utöka tiden. En annan sak att tänka på är att vi på promenaderna har en "tyst" inkallningssignal. Om hon stannar och tittar på mig och jag stannar, står rakt och tittar tillbaka så kommer hon farandes. Det gjorde hon även på dagens platsliggning, så det får vi öva på och jag får tänka på att stå lite mer "slappt" (borde ju inte vara något bekymmer).

Här nedan lite foton från igår.
Lava & Quake
Ett försök att få Quake att stå fint. Inte helt enkelt, men med en boll kommer man ganska långt!
Ännu ett försök (vet inte varför de flesta bilderna blev tagna i motljus, men man kan ju inte tänka på allt....)
Och ytterligare ett försök (med sikte på Schäfer-ringen kanske....)
Vackra Lava!

Här hade jag sett framför mig en fantastisk bild, men det blev inte riktigt som jag tänkt mig och dessutom hade de flesta av de intensivt röda löven i bakgrunden ramlat av.
Närbild
Även Lava försökte jag få att stå fint, men hon är inte lika lättlurad som Q






2 kommentarer:

Anonym sa...

Omotiverade små skutt låter väldigt charmigt i mina öron :D
Vet inte vad reglerna säger - men har sett flera förare som under platsliggningen vänder sidan till och/eller tittar snett bortåt för att inte utmana hunden eller "kalla in tyst" som i ert fall (hur 17 fick du till det förresten?)
//A-L

Tina sa...

Härliga bilder - både på hundarna och den vackra hösten!!!