lördag 15 maj 2010

En härlig dag i solen

Idag har det varit hund för hela slanten. Vi har tillsammans med en massa andra (mest Q:n) haft träningsprov. WT på förmiddagen med tanke på kommande unghundsderby och sedan B-provsträning på eftermiddagen. Vädret har varit varmt och soligt, riktig sommar har det kännts som, så nu är man lite rödnäst med påbörjad bonnabränna...

Idag har det mest varit Quakes dag. Lava har varit med men inte fått göra så mycket, men hon verkar rätt nöjd ändå. Q har gjort mycket bra, men såklart en hel del som vi måste träna mer på. Överlag på förmiddagen så var hon lite lätt i rumpan. Hon har på senare tid varit riktigt duktig och kännts stadig i kast. Idag var hon det inte. Positivt är i alla fall att hon stannar när man säger åt henne och att hon ändå lika glatt springer iväg när hon väl får tillåtelse. Känns inte som någon stor grej. Ivern blir ganska stor när det är folk och hundar runt omkring och när man lägger på ett och annat skott. Det (i samband med lite bristfällig inlärning kanske.. ;)) gör att hon hamnar lite långt fram vid transporter, rumpan i jämnhöjd med mina ben. Ibland hamnar hon lite kort på långa markeringar och fastnar där, men det känns som en vanesak, så det ska inte heller vara något bekymmer att komma till rätta med. Oftast markerar hon bra och jobbar bra med att följa upp dofter. På det stora hela är jag ändå nöjd, och hon är så härlig att titta på!
Efter förflyttning och lunchpaus blev det B-provsträning. En hund i taget fick köra igenom ett nybörjarklassupplägg med undantag för att ena markeringen på vatten var en dummy. Det var både vatten- och viltpremiär för Q idag. Vattnet var inga bekymmer, hon simmar snabbt och bra och höll i apporterna hela vägen. Första landmarkeringen sprang hon ut, tog upp, kom in en bit och la sedan ner. Vi gjorde om och då gick det bra. Innan vi gjorde om hann hon hitta en kaja på söket. Inte meningen, men så kan det bli ibland. I övrigt så gjorde hon ett mer brett än djupt sök, men hämtade in ett antal vilt. Eftersom jag själv har lite issues med fåglar (som jag dessutom har en förmåga att överföra på mina hundar) så får Q bollbelöning när hon kommer in. Det funkar bra och tar bort mitt fokus på att hunden kanske lägger ner fågeln, och hunden (i detta fall Q) kan fokusera på annat än en matte som uppför sig märkligt. För vår del är det ett bra sätt just nu. Vi avslutade med ett riktat sök, och det gjorde hon jättebra. Rakt ut till rätt område, ner med näsan, hitta fågel och snabbt tillbaka. Jag är jättenöjd, inte bara med Quake, utan även med mig själv som inte förvandlades till ett darrande asplöv som jag brukar. Det finns kanske hopp även för mig!

Lava fick också hämta fåglar, fast bara för att se hur det gick. Det gick bra. Kajan var nemas problemas. Anden fungerade bra också.


Innan vi åkte hem fick jag hjälp av Tina att ta några uppställningsbilder på hundarna. Ingen av dem är tränad att stå uppställd, och dessutom är de ju ofriserade. Men det är ändå kul att ha lite bilder på hur de ser ut. Tycker jag i alla fall. Lägger några här i bloggen, och resten kan ses här. Bilderna på mig och Q har Tina tagit, liksom uppställningsbilderna. Tack för hjälpen!

3 kommentarer:

Tina sa...

Tack själv Fia! Du är verkligen föredömligt snabb att lägga ut bilder och blogga! Vilken härlig dag vi hade i solen!
Snor några bilder och lägger in på min blogg... Tack på förhand ;-)

Anonym sa...

Låter som en riktigt bra dag !
//A-L

Krajamaria sa...

Ni är så seriösa! Jag blir sugen på att vara duktig med. Ska bara... I onsdags skidade vi igen på fjällkanten och Alice fick posera brevid hyffsat färska björnspår. Hon har annars just hittat grodor och tycker de är fantastiskt roliga att bära runt på. Tror inte grodorna tycker samma sak...